Markus Auer Chef Leitlhof ****S Nature SPA San Candido (Bz)

Posted by on 19 Gennaio 2022

NATURHOTEL LEITLHOF, SAN CANDICO/ALTO ADIGE Dal Naturhotel Leitlhof nell’Alta Pusteria, gli ospiti hanno una vista diretta sul patrimonio mondiale dell’UNESCO delle Dolomiti con il suggestivo massiccio montuoso del Gruppo Baranci. Le piscine interne ed esterne con vista panoramica, il mondo delle saune e il centro di bellezza, che sottolinea la filosofia della famiglia Mühlmann con

NATURHOTEL LEITLHOF, SAN CANDICO/ALTO ADIGE

Dal Naturhotel Leitlhof nell’Alta Pusteria, gli ospiti hanno una vista diretta sul patrimonio mondiale dell’UNESCO delle Dolomiti con il suggestivo massiccio montuoso del Gruppo Baranci. Le piscine interne ed esterne con vista panoramica, il mondo delle saune e il centro di bellezza, che sottolinea la filosofia della famiglia Mühlmann con prodotti per la cura biologici, assicurano il benessere nella spa alpina dell’hotel a quattro stelle superior.
Certificata climaticamente positiva dal 2012, l’azienda è pioniera in tema di sostenibilità e, con un proprio impianto di cogenerazione a legna, è uno dei pochi hotel al mondo
energeticamente autosufficienti. Lo chef Markus Auer utilizza molti prodotti del maso di
proprietá della famiglia e le unisce alle specialità altoatesine e alla cucina mediterranea.
Grazie alle Dolomiti, sono numerose le attività all'aria aperta per gli ospiti tutto l’anno.

leitlhof.com

ANGOLO DELLA STORIA

L’hotel più verde d’Europa è in Alto Adige: Sulle tracce della sostenibilità

Nel 2022, il Naturhotel Leitlhof, favorevole al clima, è stato nuovamente premiato come
“Europe’s Leading Green Hotel” e può anche definirsi nuovamente un “partner climatico” ufficiale. Inoltre, l’azienda soddisfa i criteri del “Global Sustainable Tourism Council”.
L’impegno per la protezione della natura e del clima comprende l’approvvigionamento
energetico con la nostra centrale termica a cippato di legno, stazioni di ricarica per auto
elettriche e fornitori locali.

Slow Food altoatesino nella sua forma più originale

La cucina del Naturhotel Leitlhof è sostenibile, regionale e stagionale. Gli chef si riforniscono di spezie appena raccolte dal proprio orto per la raffinatezza. Dal vicino maso “Mühlhof”, anch’esso di proprietà della famiglia Mühlmann, la casa riceve molti tipi di verdure e patate dai propri campi. Anche la carne di alta qualità proviene direttamente dalla fattoria, dalla razza bovina Angus dell’hotel.

Attivo nello sport nel patrimonio mondiale dell’UNESCO

Incastonata tra i massicci montuosi delle Dolomiti, la regione Tre Cime nell’est dell’Alto Adige è un Eldorado per gli amanti dell’outdoor tutto l’anno. Per gli ospiti del Leitlhof, l’avventura in Val Pusteria inizia proprio fuori dalla porta. Le guide locali interne accompagnano i vacanzieri in escursioni a piedi o in bicicletta. (E-) Le biciclette sono disponibili per il noleggio. Nella stagione fredda, le persone attive si allenano con lo sci, le escursioni invernali, lo sci di fondo e lo slittino. Poi si parte per rilassarsi nell’ampia Leitlhof Alpin Spa.

ATTO SUITES & CUISINE, SAN CANNICO/ALTO ADIGE

Nella primavera del 2022, il proprietario del Leitlhof, Stephan Mühlmann ha aperto l’Atto Suites & Cuisine nel centro del paese di San Candido. La guest house architettonicamente eccezionale è stata costruita e arredata con materiali locali secondo i principi di qualità, artigianalità e rispetto per le persone, animali e natura. Oltre a quattro suite esclusive e un attico, il purista Atto colpisce anche gli ospiti esterni con il proprio ristorante e l’invitante terrazza soleggiata. Piatti leggeri, prevalentemente di stagione, vengono serviti secondo il principio “dal campo alla tavola”. Tutti i Clienti utilizzano il programma completo di attività e l’area benessere della vicina sede del Leitlhof.

attosuites.com

ANGOLO DELLA STORIA

Dal panificio al “place to be” – tra modernità e tradizione

Legno di abete rosso all’interno, Bachstein di Sesto all’esterno, da sempre utilizzato per
costruire chiese in Val Pusteria: il nuovo Atto Suites & Cuisine è caratterizzato da
un’architettura purista con materiali della regione. Che le tradizioni svolgano un ruolo
importante a San Candido è evidente nel centro storico, dove la collegiata, il convento
francescano e il museo DoloMythos accompagnano i visitatori in un viaggio nel tempo tra il patrimonio naturale mondiale e il medioevo.

Con la bici attraverso il Dorado Val Pusteria

La Val Pusteria altoatesina è un paradiso per gli appassionati delle due ruote grazie a
innumerevoli percorsi, alcuni dei quali transfrontalieri. Gli ospiti dell’ Atto possono facilmente noleggiare biciclette, mountain bike ed e-bike in loco. Tra i percorsi più belli della variegata e articolata rete di sentieri della regione dolomitica ci sono quelli per Sesto Almen e per Cortina d’Ampezzo, che possono essere esplorati facoltativamente con una guida bike locale.

La tradizione alpina incontra la leggerezza mediterranea

L’arte culinaria nel ristorante dell’Atto Suites & Cuisine è varia come l’Alto Adige stesso: un giorno viene servita l’estate alpina, il giorno dopo un piacere purista e leggero. Gli elevati standard di qualità rimangono costanti. Quasi tutto il cibo proviene dalla nostra fattoria. Che si tratti di un aperitivo sulla terrazza soleggiata o di una raffinata cena alla griglia, la gente del posto e gli ospiti esterni apprezzano l’ampia offerta di Atto-Cuisine.

The cragged peaks of the Haunold mountain have been dusted in white. The crisp, clear air and gentle wind suggest that the seasons are about to change. Winter is moving into the Dolomites

Sit back and unwind

The first thing you’ll notice at Leitlhof is the wonderful stone pine scent. It’ll give you a fragrant welcome extending from the lobby to the rooms. Once you’ve arrived at your room, you’ll note that, here too, nature is omnipresent.
At Leitlhof we combine natural living with simple luxury. Every room is a sanctuary in itself. Each with a different style. All elegant and reduced in their design.
Stone pine wood and soft materials create an ambiance of coziness. Clay walls ensure a healthy room climate. Natural rock creates unique accents. Our favorite places to unwind: A bench by the oven to rest, a sofa to let your thoughts wander. Loungers on the balcony to lean back and marvel at the Dolomites. You’ll feel as if you were lounging high up on a mountain, far from the hustle and bustle of civilization.

Reduced design with plenty of comfort.
The Leitlhof rooms are an excellent place to do nothing.

The seasons may come and go, but Leitlhof remains, peacefully embedded in the thick forest and the majestic mountains. It is the ideal place to observe how Mother Nature trades in her summer dress for her vibrant fall outfit before changing to winter splendor. As the landscape
outside is changing, Leitlhof, too, transitions through the different seasons of the year. The colder it gets, the warmer and cozier our hotel becomes.

Winter in Val Pusteria

In winter, the Leitlhof Naturhotel transforms into a comfortable sanctuary. Our spacious rooms and many cozy little nooks throughout the hotel offer plenty of opportunities to retreat.
Autumn in Val Pusteria is a vibrant display of colors. Quite the contrast to the thick white snow that covers the meadows, trees and mountains in winter.
The area around San Candido is ideal for skiing, ski touring, sledding, snowshoeing and winter hiking.

 

What makes Leitlhof so special? Old and new go hand in hand here. They seamlessly blend to create the special Leitlhof flair. Our Naturhotel has slowly, organically developed into what it is today. The name Leitlhof comes from our location: The hotel is nestled in a slope up against the thick forest overlooking the valley and the Dolomites.

In South Tyrolean dialect, a “Leite” is a steep slope. The word “Hof” means farmhouse and stems from the farm that used to be in the hotel’s place. After the Mühlmann family took over the Leitlhof in 1997, we consistently expanded the hotel: Step by step, we strategically added on several extensions.

If you’ve visited our website in the last few weeks, you may have noticed that our hotel has received a new outfit. We’ve also redesigned this magazine along with our Leitlhof logo.

Why is that so important? Because we want to clearly communicate our mission of being sustainable. That is why Leitlhof is now a Naturhotel.
Changing our name was a difficult decision, but this rebranding was a significant step in our development and is the result of many years of passionate work. At Leitlhof, we have strong regional roots and a clear focus on sustainability. Our hotel is climate-neutral. All the electricity and heat we need is generated by our own power plant. On our farm, the Mühlhof, we raise Angus cattle and grow herbs and vegetables, which we serve in our restaurant. Our future mission is to find even more ways to combine sustainability with premium holidays.

Connect with nature

A relaxation room with a view

Bundle up in your fluffy robe and step outside. Let your eyes wander down to the village of San Candido and up to the peaks of the Dolomites. This relaxation room will help you do what you’ve been planning to do for a long time: relax. The pleasant feeling of peace of mind that you’ll experience after the sauna along with the scenery stretching out before you will allow you to forget about all your everyday worries.

Staying in shape

The interplay between hot and cold is a perfect preparation for your next Alpine hike.
Soaking in the sauna might sound like pure relaxation. Don’t be foo-
led! Your circulation and your immune system will be getting a good workout.

The Finnish way

Our Finnish stone pine sauna is located in our garden. At a temperature between 80 and 100 degrees Celsius, it is quite hot.
The Finnish sauna is a classic that guarantees a healthy sweat, boosting your circulation.

Daily “pourings” with essential oils

Eight times per day, our spa staff performs a pouring ceremony with different scents.
Fine essential oils from South Tyrol are used for this special sauna
ritual.

The fragrant scents

together with the additional heat from the water being poured on the rocks in the sauna oven are highly effective and vitalizing.

A cold dip

After the sauna, you’ll feel a need to cool off.
This interplay of heat with ice-cold water makes the sauna ritual so healthy. To cool down and stimulate your circulation, use the plunge pool or the cold shower. Afterwards, you can take a healthy walk in the Kneipp bath.

Herbal outdoor sauna

The name says it all:

The herbal sauna utilizes the healing effects of herbs. The aromas released in the sauna will go directly into your body.
Our herbal birch sauna is located in the right part of our garden in
a little wooden hut.
The temperature of this sauna is around 60 degrees Celsius.
Sauna novices will find this to be a pleasant introduction to the healthy sweating experience.

Another alternative to the classic Finnish sauna is the brine steam bath. It has a temperature of only 45 degrees Celsius along with a high degree of moisture. The brine steam frees the respiratory system and purifies the skin.

Car-free travel

Enjoy the freedom of leaving your car in our hotel garage. We offer a shuttle service that will take you to the 3 Zinnen Dolomites ski resort, the Haunold ski area and to the center of San Candido.

Leitlhof Shuttle Service

Easy access

At Leitlhof, we want our guests to have a worryfree, car-free winter vacation. Our comfortable shuttle service allows you to enjoy just that.

Hiking with experts

Alpine climbs or easy hikes: Whatever your preference, our experienced guides offer a range of hikes and will take you to their favorite places.

Dolomites.
Easy hiking

The Helm mountain is famous for its spectacular views.
There are many different walking and hiking trails leading from the lift station at the top to various scenic outlook points.

Dolomite landmarks

At Leitlhof, we are surrounded by several major landmarks of the Dolomites. From the terrace at the top of the Helm mountain, you will see Zwölferkofel. Behind it, there are Paternkofel and the Drei Zinnen (Three Peaks). This is the heart of the Dolomites.

Sweet idleness

Natural materials

Floors from natural stone, walls from local wood and clay, softly cushioned furniture: The Leitlhof relaxation area is a place to let go.

Outdoor pool with a view

Our heated outdoor pool is 16 meters long and beckons you outside, even in winter.
Swim your laps as you enjoy the splendid view of San Candido,
or float and count the cragged peaks of the Haunold mountain.

Perfect pool temperatures

No need to take a cold plunge at Leitlhof. Our outdoor pool has a consistent temperature of 31 degrees (88 F).
We heat it with energy from our own plant.

Kitchen secrets

An interview with our chef Markus Auer on Dry Aging, light autumn dishes and a fully stocked pantry for winter.

What makes dry-aged meat so special?

Dry-aged beef has a fine, slightly nut-like flavor to it. The long aging process makes it very tender.

How does dry aging work?

Dry aging lets the meat mature under ideal temperature and moisture conditions in a special humidity controlled room.

How long does the process take?

Aging takes about six to eight weeks. That’s a long time to wait for a perfect piece of meat, but “It’s clearly worth it,” says Markus Auer.

Which meat is used for dry-aging at Leitlhof ?

For our dry-aged steaks, we use premium meat from local Angus cattle, which we raise at our Mühlhof farm or buy from regional farmers.

4 questions to Markus Auer

Chef de cuisine

What are your autumn and winter specialties?

We serve light dishes utilizing regional and seasonal ingredients. I don’t like to cook heavy, rich meals – not even in winter. Instead, I design meals that create a pleasant warm feeling.

How do you achieve that?

By using more spices in winter. Allspice and cardamom, for instance, but also juniper for game dishes. One of our absolute delights are the larch seedlings, which we collect and process in summer.

Does that mean you already prepare for winter in the summer?

Indeed. I try to ferment or process as much as possible.
I make honey from spruce seedlings and elderflower oil. I also ferment chanterelle mushrooms. Regional ingredients are limited in winter, so I have to find other ways.

How can you use resources carefully in a hotel kitchen?

Primarily by respecting food as a resource. I try not to waste any of it. For my porcini gnocchi, for instance, I use left-over bread chunks from South Tyrolean rye bread and mix them in with the potato dough.

The Stube effect

A place with a spirit: The Leitlhof Stube is cozy parlor made from traditional stone pine wood, radiating a relaxed air of conviviality.

Autumn appetite

Seasonal and tasty meals: Markus Auer’s autumn and winter cuisine uses regional ingredients such as parsnip and root vegetables, carefully prepared to create the finest meals.

Original South Tyrolean Stube

The Stube is an integral part of the South Tyrolean culture.
It is a meeting place for family and friends.
When the days start getting short, the wooden panels, cushioned benches and tiled stove of the cozy Stube hold a special allure.

Fine wines & spirits

The treasures stored in our wine cellar are the perfect companions
for a delightful evening in our Stube. Among them are select wines
from regional, Italian wineries, homemade liqueurs and fine South Tyrolean spirits.

After a long day in the outdoors or on a cold winter day, the Leitlhof rooms and suites feel like a sanctuary of peace and quiet. A warm place to snuggle up and nourish your soul.

When the Haunold mountain is shrouded in thick clouds, the rooms and suites at Leitlhof feel like a cozy nest: You can cuddle up by the large windows and watch the weather from a comfortable distance. The wooden furniture cushioned with soft fabrics then serves as comfortable reading nooks and retreats where you just sit, relax and unwind.
You will find many cozy spots like this throughout our hotel. The fragrant pine scent will guide you past the reception to our lobby, where you can treat yourself to a cappuccino or a cup of tea in one of the large sofa chairs.
Enjoy a moment of sweet idleness and let your eyes wander over San Candido and the surrounding mountains. Our hiking library will provide you with plenty of reading materials, such as inspiring guide books on snowshoeing and winter hikes.

BERGE

Monte Piana hike

This beautiful skidoo and snowshoe hike to Monte Piana is perfect
for outdoor lovers and history buffs alike.
It is topped off with a downhill ride on a sledding track.

1  Starting at Lake Misurina, the first part is done by shuttle.
Then, a snowmobile will take you up to the Bosi hut at 2,205 meters.

2  This is where the snowshoeing hike begins. Monte Piana was a major battle site during World War I. Today, an open-air museum pays justice to the legacy of this place. In summer, you will even see many trenches and tunnels along the historic trail.

3  Snowshoeing across the plateau, you will understand why Monte Piana is so famous for its panorama. It offers an incredible view of the famous Drei Zinnen (Three Peaks) and a 360-degree panoramic
outlook.

4  Back at the Bosi hut, rental sleds will be waiting for you.
Enjoy an exhilarating tobogganing ride down the many turns
of the natural sledding track until you reach Lake Misurina again.

Beautiful winter skin

“In winter, our skin is exposed to the cold and the wind as well as to dry air from heated rooms, so it needs more care,” explains Julia Kraler, spa manager at Leitlhof.
Applying moisturizing cream to maintain the skin’s protective functions is of paramount importance – as is sunscreen with a high sun protection factor. “Especially during skiing, when our skin is out in the winter sun,” proclaims the skin specialist. She also recommends doing a gentle peeling once a month to remove flaky skin, followed by a nourishing face mask. For their intensive care facial treatments, Julia and her team use the premium skin care line by Team Dr. Joseph. This is a South Tyrolean brand that relies on natural ingredients, which are re-fined and transformed into high-tech active ingredients.

A relaxing atmosphere

At the Alpine Spa, we help our guests relax from the moment they
step in. “With soft candlelight and light fragrances, we create a tranquilizing atmosphere.”

Heat applications

In addition to effective facial treatments, the spa manager also recommends heat applications to eliminate the stress and cold from the body. Alpine fango packs are particularly effective, detoxifying and cleaning the skin.

Essential oils

Gentle massages with warm calendula oil and vanilla essences or pine fragrance are calming, relaxing and soothe the skin.

Gentle care

A gentle face massage with the Age Repair Miracle Drops by Team

Dr. Joseph can do wonders. The moisturizing, firming plant oils rich
in antioxidants make your skin velvety soft.
After the massage, your skin will be pampered with a nourishing cream that moisturizes dry and sensitive skin and protects it against the elements.
Nature is an integral part of Leitlhof – also at our Alpine Spa. Julia Kraler knows which active ingredients will soothe stressed skin. “If you tend to get spider veins or redness, you should try horse chestnut,” she recommends.

Leitlhof

Nature is our luxury. We complement this luxury with experience, curiosity, emotion, movement and relaxation.
We find time for all of that on a holiday in the Dolomites.

The day is drawing to an end. We’re sitting by the window with a cup of hot tea. As the steam rises from the cup, we recall our afternoon outing, when every one of our breaths vaporized into a fine line of fog in the crisp cold air. Hiking through the winter landscape, our eyes were everywhere except on the trail, trying to take in every moment. The views were too tempting.
The scenery too beautiful. We soaked up every scene, storing it carefully in our brain. We will remember them in times
when we seek fond memories to thrive on.

NATURHOTEL LEITLHOF
PUSTERTALER STRASSE 29 / VIA PUSTERIA 29
I-39038 INNICHEN / SAN CANDIDO (BZ)
SÜDTIROL / ALTO ADIGE

T +39 0474 913440 / F +39 0474 914300
INFO@ LEITLHOF.COM  LEITLHOF.COM

Gustare l’inverno al Naturhotel Leitlhof con la cucina sostenibile dello chef Markus Auer

Profumi e sapori del territorio, cura dei dettagli e genuinità. L’inverno porta nella cucina del Naturhotel Leitlhof tutta la bontà delle ricette semplici che nascono dalla ricerca di prodotti locali e dal rispetto della natura. Pasta fatta in casa, come le tagliatelle al cirmolo, o piatti invernali come i ravioli di barbabietola e ricotta affumicata con semi di papavero, ma anche pane di fieno di farina locale e una selezione di formaggi che racconta il lato più genuino e tradizionale dell’Alto Adige.

Saper comunicare i sapori e i profumi del territorio attraverso un piatto è un’abilità che richiede estrema cura nella scelta delle materie prime e nella loro lavorazione, unita a creatività, passione e profondo rispetto per la natura e i suoi frutti. È questa la filosofia dello chef Markus Auer del Naturhotel Leitlhof, struttura di San Candido che fa della sostenibilità la propria essenza, anche in cucina. Nominato migliore green hotel d’Europa 2021 secondo i World Travel Awards, il Leitlhof si fa custode di una proposta enogastronomica genuina, territoriale e stagionale dove l’amore per la terra traspare in ogni piatto. Con l’arrivo dell’inverno sono gli impasti fatti a mano, gli aromi del bosco e i formaggi in particolare ad essere protagonisti di un viaggio gourmet da assaporare nel moderno ristorante con vista o nella più tradizionale stube che riscalda anima e corpo.

Al Naturhotel Leitlhof la preparazione di un piatto inizia dalla selezione degli ingredienti: quanto più possibile di provenienza locale o regionale, rigorosamente stagionali, spesso coltivati e allevati direttamente al maso della stessa famiglia Mühlmann a pochi passi dalla struttura. Una scelta che garantisce qualità e genuinità, caratteristiche di cui lo chef Markus Auer diventa portavoce. È dal bosco di casa, ad esempio, che raccoglie gli aghi più teneri del Pino Cembro per realizzare le tagliatelle al cirmolo: tagliati finemente, gli aghi vengono mescolati insieme alle uova durante il procedimento di preparazione della pasta conferendole un aroma particolare, che si sposa alla perfezione con il ragù di capriolo, oltre che essere un’ottima base per i ravioli ripieni di salmone affumicato e rafano. Un piatto semplice, ma capace di esprimere i sapori della montagna e dell’Alto Adige, così come i “Ravioli di barbabietola e ricotta affumicata con semi di papavero”, che combinano il gusto dolce e lievemente acido del rosso ortaggio invernale e il sapore intenso della ricotta, possibilmente a km zero. Sono anche i formaggi ad essere protagonisti del menu invernale: spesso provenienti dai contadini e dai casari locali, custodi di una tradizione antica che ancora oggi si respira in queste valli montane. Da non perdere la particolare degustazione proposta dallo chef e composta da: formaggio di capra “Goasglick” di Vila di Sopra, da abbinare allo sciroppo di miele di abate rosse; camembert di pecora “Kollnighof” con muffa nobile e sambuco nero; formaggio al fieno di montagna “Genussbunker” la cui particolarità è quella di maturare 14 mesi nel bunker; formaggio di segale, realizzato con latte vaccino e a pasta morbida, maturato 4 settimane e aromatizzato con crusca di segale. E infine, una novità della stagione che accompagna ogni pasto, il pane di fieno di farina locale realizzato direttamente dall’hotel.

Dalla colazione alla cena, il Naturhotel Leitlhof propone un’esperienza gourmet gustosa e sostenibile, in linea con la filosofia di un “energy positive hotel”, completamente autosufficiente dal punto di vista energetico e quindi neutrale al clima, che declina la sostenibilità in tutte le sue sfumature. Frutti, ortaggi, uova, farine, dolci e panificati, carni e formaggi reperiti dalle piccole realtà dell’Alta Pusteria o regionali sono ingredienti quotidiani di ricette tradizionali abbinate a piatti mediterranei che possano incontrare il gusto anche di una clientela internazionale, ma sempre ispirati alla terra e ciò che produce.

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